De openluchtkeuken van Texel

Upcycling belangrijk onderwerp tijdens tweede editie outdoor cooking festival aan zee

Dit jaar wordt de tweede editie van dit outdoor cooking festival op Texel georganiseerd. Na het succes van vorig jaar telt het Beach Food Festival dit jaar zelfs drie dagen: van vrijdag 28 tot en met zondag 30 juli. Een festival om met je voetjes in het zand, verantwoord je tanden in te zetten. Uitzicht op zee, lokale gerechten, ‘live like a local’ en gratis toegankelijk voor iedereen. Waarbij duurzaamheid en upcycling de toon voeren, zonder hoge prijzen of geitenwollen sokken alert.

Tussen de locals
Voor de Texelaars is het festival het ultieme weekend om te ontspannen tijdens het hoogseizoen. Op het festivalterrein wordt je warm ontvangen door de locals en heerst ondanks de zomerdrukte een rust. Zowel de mobiele keukens als de gerechten die geserveerd worden hebben een band met het eiland. De deelnemende ondernemers komen (bijna allemaal) van Texel en gebruiken in hun keuken zoveel mogelijk lokale en regionale seizoenproducten. Producten die niet voor de hand zijn worden vervangen door biologische of ambachtelijke varianten. Homemade bio kombucha, schelp –en schaaldieren uit de naastgelegen Waddenzee, Noordzeevis, ijs gemaakt van Texelse melk: een kleine greep uit het aanbod. Het festival laat je proeven van alles wat voor de ‘locals’ het leven een eilandleven maakt.

Het festival om met je voetjes in het zand, verantwoord je tanden in te zetten!

Upcycling
Deze editie heeft upcycling een grotere rol gekregen. Upcycling is de term voor het proces waarbij elke grondstof en elk materiaal volledig hergebruikt wordt zonder dat het zijn waarde verliest. Of eigenlijk zelfs in waarde stijgt. Vakslager Peter Haker maakt speciaal voor het festival een #BFF worst, gemaakt van Texels vlees zonder vaste bestemming. Bij de bar wordt TX Mix geschonken, een lokale gin met duindoorn en vlierbloesem, gebrouwen door Stokerij Texel. De grondstof voor hun dranken is het overschot van agrarische producten van de Texelse landbouw, zoals afgekeurde aardappelen.

Het bewust genieten gaat verder dan alleen afvalscheiding. Zo worden de gerechten geserveerd op bio afbreekbare disposables. En worden voor de promotie geen hard copy flyers uitgedeeld. Wil je even zitten en bijkomen? De chille banken gemaakt door Tenthuis Texel staan te popelen voor een derde leven. Bezoekers worden gestimuleerd om op de fiets te komen of gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het festival duurt tot 22.00 uur, zodat het gebruik van verlichting beperkt wordt en er verantwoord wordt omgegaan met de omgeving en het gebruik van elektriciteit.

Beach Food Festival
Het laatste weekend van juli biedt dit outdoor-cooking festival ruimte aan ruim 20 foodtrucks, tentjes, karren en mobiele keukens, die in een ontspannen festivalsfeer aan de rand van de Waddenhaven van Oudeschild staan opgesteld. Het open grasveld, het strand en de dijk achter de haven van Oudeschild maken het geheel tot een echt festivalterrein waar jong en oud spelen, eten, drinken en genieten. Tijdens het festival staat verantwoord genieten voor iedereen centraal, dus ook dat het voor iedereen betaalbaar is. Op vrijdag en zaterdag duurt het evenement van 12.00 tot 22.00, op zondag eindigt het evenement om 20.00 uur. De maximale prijs voor een gerecht is € 7,50, waarbij drie tot vier gerechten garant staan voor een zeer volle maag. Wie bang is voor een geitenwollensokken-sfeer kunnen we gerust stellen: het Beach Food Festival is leuk voor iedereen.

Geplaatst mei 03, 2017 in: Duurzaamheid, Lokaal product, Persbericht by Valerie

Opmerkingen zijn afgesloten.