BFF heeft Texelse primeur

Tijdens het eerste Beach Food Festival op 29 en 30 juli in de Waddenhaven van Texel in Oudeschild zijn de eerste Texelse gerookte palingkroketjes gepresenteerd. De gerookte palingkroketjes zijn ontwikkeld door Eric Pekel en worden door Peter Bongaards van de Oude Vismarkt in Oudeschild tijdens het Beach Food Festival gepresenteerd. De paling in deze amusekroketjes zijn palingen uit het DUPAN fonds. Dit fonds heeft tot doel het herstel en de instandhouding van de palingstand in de Nederlandse binnenwateren. Voor iedere kilo palingfilet wordt € 1,- afgedragen aan het DUPAN fonds.

De ontwikkeling van de palingkroket past bij het doel van het Beach Food Festival, waar chef-koks hun rauwe en vernieuwende kookkunsten tonen. De eerst palingkroket wordt op vrijdag 29 juli om 12.00 geserveerd en is gedurende het festival verkrijgbaar bij de viskraam van de Oude Vismarkt. “Het gerookte palingkroketje is simpel, puur en eerlijk van smaak. Je proeft de rokerige smaak van de vis, waarmee het een heerlijk amusehapje is geworden!”, beamen Eric Pekel en Peter Bongaards.

Beach Food Festival
Op het Beach Food Festival staan 16 foodtrucks en mobiele keukens – omringd door schaduwdoeken & parasols – in festivalsfeer op het strand in de haven van Oudeschild opgesteld. In de typische strandnatuur van Texel wordt gekookt, gebakken en gebraden door Texelse en ‘overkantse’ koks. Het Beach Food Festival is de vertaling van een zilte picknick: met de voeten in het zand en op een ongedwongen manier genieten van lokale producten. Het tweedaagse festival is gratis toegankelijk, de keukens zijn open van 12.00 – 22.00 uur, het festival sluit om 23.00 uur.

Strandactiviteiten
Naast alle lokale keukens biedt het festival de bezoeker tal van andere activiteiten, waaronder stand-up paddelen, swingen op reggae, shoppen in de strand pop-up-shop of een ‘reis-naar-jezelf’ massage. Zelfs ceremonieel trouwen in het prieel van We Love Texel is mogelijk. Op zaterdag sluit de Texelse band Gone to the Beach het evenement af. Ook voor gezinnen is er genoeg te doen: krabbetjes zoeken bij de krabbensteiger, zandkastelen bouwen of spelen bij de waterspeelplaats, het speelwrak of het pannaveld.

Tweede leven
Alle meubels die op het festival worden gebruikt zijn meubels met een tweede leven. De meubels zijn gemaakt van oude spullen en restmateriaal, wat aansluit bij de duurzame gedachte van het festival. Om de meubels een derde leven te geven zijn ze bij Tenthuis Texel op het evenement te koop. De festivalorganisatie omarmt het principe van zelfredzaamheid en maakt gebruik van herbruikbare producten. Jongeneel:

“We willen zo min mogelijk afval en het afval dat er is, wordt hergebruikt. Omdat we op blote voeten lopen is glas hier niet toegestaan; daarom wordt serviesgoed gemaakt van bio-afbreekbaar materiaal of het is gerecycled. De BFF beker is van gerecycled materiaal, dat na dit festival ook weer wordt hergebruikt. De Gemeente Texel en de lokale afvalverwerkers delen deze ambitie en helpen mee om afval te scheiden tijdens deze eerste officiële proef bij een evenement op Texel.”

 


Noot voor de redactie:
Voor vragen over dit persbericht of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Valerie Jongeneel, organisator van het Beach Food Festival, op 06 – 2048 4139 of mailen naar info@beachfoodfestival.nl.

Geplaatst juli 26, 2016 in: Duurzaamheid, Lokaal product by Valerie

Opmerkingen zijn afgesloten.