Locatie 2019

Texel – Vrijdag 26 juli t/m zondag 28 juli vindt de 4e  editie van het Beach Food Festival plaats. Echter dit jaar niet op haar vaste stek, de Waddenhaven van Oudeschild. Het festival verhuist eenmalig naar de tuinen van Landgoed de Bonte Belevenis. Dit in verband met de werkzaamheden aan de Waddenzeedijk, het Waddenstrandje en omgeving.

 “Het was even schrikken toen ik het bericht te horen kreeg.” Aldus Valerie Jongeneel, organisator van het Beach Food Festival. De organisatie is direct op zoek gegaan naar alternatieve locaties en heeft uiteindelijk gekozen voor de tuinen van Landgoed de Bonte Belevenis. Valerie: “Het is een prachtige plek die aansluit bij de basisprincipes van het festival. Dit jaar dus niet met de voetjes in het zand, maar in het gras.” De locatie biedt veel faciliteiten, is goed bereikbaar en heeft een natuurlijk karakter. “Er was enige teleurstelling bij de vaste bezoekers van het festival. Speciaal voor hen regelen we een shuttlebus, van Oudeschild via Den Burg naar Den Hoorn.”

Divers, groen en festival- proof

Het festival heeft ondertussen een vaste plek verovert op de landelijke festivalagenda en is uitgegroeid tot het grootste en groenste culinaire evenement van de Wadden. Ook deze editie kunnen bezoekers genieten bij de twintig outdoor keukens, is het terrein gratis toegankelijk en is er een divers programma. Landgoed de Bonte Belevenis verzorgt veel extra activiteiten, waaronder de mogelijkheid tot het bezoeken van hun distilleerderij, brouwerij, bakkerij en kruidentuin. Hierdoor staat de locatie in een ander daglicht en laat het zien dat het ‘food festival-proof’ is. Daarnaast wil de organisatie dit jaar ook een markt toevoegen aan het festival met leuke en verantwoorde producten voor thuis. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden tot 15 juni.

Deze editie staat naast een sterke food line-up en diversiteit in het programma ook in het teken van de duurzame ambities. Het festival was al goed op weg met natuurlijke energiebronnen, LED verlichting, meubels van gebruikte materialen en afvalscheiding. Dit jaar gaat het festival een stapje verder op het gebied van het voorkomen van afval. Valerie: “Er was een plastic en een reststroom. Dit jaar gaan we een stapje verder, we willen de afvalstroom niet alleen scheiden, maar ook drastisch verminderen.” Zo zal dit jaar de festival beker definitief worden geïntroduceerd na een succesvolle proef in 2018. Geen plastic drinkbekertjes, maar een recycle cup die de bezoeker aanschaft en zo op zijn of haar manier ook bijdraagt aan de verduurzaming van Texelse evenementen. “En daarna heb je een leuke souvenir voor thuis, op de camping of in het strandhuisje. Of voor volgend jaar alvast in de pocket.”

Culinaire upcycling behoudt dit jaar daarmee een prominente rol. Bij upcycling wordt een grondstof of materiaal zo hergebruikt dat het in waarde stijgt. “Het wordt tijd dat we afval anders gaan zien, niet als een restproduct, maar als een grondstof”. De voorbereidingen van de deelnemers hiervoor zijn al in volle gang.

Beach Food Festival

In het weekend van 26 t/m 28 juli biedt dit outdoor-cooking festival ruimte aan ruim 20 deelnemers die in een ontspannen festivalsfeer in de tuin van Landgoed de Bonte Belevenis staan opgesteld. Het open grasveld, de nabij gelegen duinen maken het geheel tot een echt festivalterrein waar jong en oud eten, drinken, spelen en genieten. Tijdens het festival staat betaalbaar en verantwoord genieten voor iedereen centraal. De maximale prijs voor  gerecht bedraagt € 6,50 en er wordt met cash of pin betaalt, er zijn geen festivalmuntjes. Impressies op: facebook. Op www.beachfoodfestival.nl kunnen bezoekers het programma nalezen.

  

 

Geplaatst mei 23, 2019 in: Locatie by Valerie

Opmerkingen zijn afgesloten.