Ruig, rauw en stoer op een eiland

Zee, strand en haven als decor voor foodtrucks met lokale keuken.

Oudeschild – februari 2016. Op 29 en 30 juli wordt in de Waddenhaven Texel het eerste Beach Food Festival georganiseerd. In totaal staan 16 foodtrucks en mobiele keukens – omringd door strandhuisjes, zitzakken en parasols – in festivalsfeer op het strand in de haven van Oudeschild opgesteld. In de typische strandnatuur van Texel wordt gekookt, gebakken en gebraden door Texelse en ‘overkantse’ koks. Het Beach Food Festival is de vertaling van een zilte picknick: met de voeten in het zand en op een ongedwongen manier genieten van lokale producten. Het tweedaagse festival is gratis toegankelijk, de keukens zijn open van 12.00 – 21.00 uur. Het festival eindigt om 22.00 uur.
Het festival is zoveel mogelijk zelfredzaam: alle ingrediënten zijn voor zover mogelijk lokaal, duurzaam gekweekt en/of gevangen en het streven is zo min mogelijk schadelijk afval te produceren door het gebruik van gerecyclede en herbruikbare producten.

Zilte picknick
“Het festival is de vertolking van een stranddag met uit de hand gelopen kookkunsten van de Texelaars,” lacht Valerie Jongeneel, bedenker en organisator van het kleinschalige en intieme foodfestival. “Er is ongelooflijk veel animo onder de Texelaars omdat ze hier op het strand bezoekers kunnen laten zien en ervaren hoe het Texelse leven eruit ziet: ontspannen buiten op een natuurlijke en eerlijke manier koken. Centraal staat het samenzijn met vrienden en familie en lekker in de buitenlucht eten.”

Simpel, puur & smakelijk
Het Beach Food Festival voorziet enerzijds in de behoefte van chef-koks om hun rauwe en stoere kookkunsten te tonen. Voor bezoekers biedt het festival een invulling voor foodfestivalfans en jonge gezinnen die met hun kinderen de festivalsfeer weer even willen beleven. Op het strand wordt doorlopend akoestische muziek gespeeld en de watertoren en krabbensteiger voor kinderen zijn nabij. Ook worden workshops georganiseerd voor jong en oud.

Circulair hergebruik
Texel heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2020 zelfredzaam te zijn. Dat betekent dat alles – voor zover mogelijk – wordt hergebruikt. De festivalorganisatie omarmt dit principe en maakt gebruik van herbruikbare producten. Jongeneel: “we willen zo min mogelijk afval en het afval dat er is, is voor zover mogelijk afbreekbaar of wordt hergebruikt. Omdat we op blote voeten lopen, is glas hier niet toegestaan, daarom wordt serviesgoed gemaakt van bio-afbreekbaar materiaal of het is gerecycled; deelnemers kopen op het strand hun eigen gerecyclede plastic festival beker die overal hervulbaar is.”

Over Beach Food Festival
Het Beach Food Festival bestaat uit 16 foodtrucks en mobiele keukens die ieder een eigen gerecht serveren. Koks van de overkant (de zogenaamde ‘overkanters’) zijn een aanvulling op de typische Texelse keukenbrigade die typische Texelse ingrediënten gebruiken en bewerken. Al het gebruikte materiaal is biologisch afbreekbaar en wordt lokaal gehuurd. Alle ingrediënten zijn duurzaam gekweekt en/of gevangen.
Noot voor de redactie:
Voor vragen over dit persbericht of beeldmateriaal, kunt u contact opnemen met Valerie Jongeneel, organisator van het Beach Food Festival op 06 – 2048 4139 of mailen naar info@beachfoodfestival.nl.

Geplaatst februari 24, 2016 in: Persbericht by Valerie

Opmerkingen zijn afgesloten.